LOVEC | Z NAŠICH LESOV
4994
post-template-default,single,single-post,postid-4994,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.2,vertical_menu_enabled, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,big_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive

Z NAŠICH LESOV


TITULKA_BUBO_BUBOSokoliarsky dvor ASTUR – Hrad Červený Kameň
V
ÝR SKALNÝ  / Bubo bubo /

Je najväčšia európska sova, ktorá dosahuje dĺžku tela približne 680 mm, krídel 470 mm a dĺžku chvosta 255 mm s vyvinutými „ušami“ a až po pazúry zarastenými nohami. Je hnedohrdzavým sfarbením s tmavými škvrnami, na brušnej strane s výraznejšími škvrnami a pruhovaním. V čase párenia sa často ozýva typickým ďaleko počuteľným „hu“ „hu“. Počas letu v noci je viditeľná najmä nápadná veľká hlava a menší uťatý chvost s dlhými krídlami. Typický je pre tento druh kolísavý let.

sovicky_pa_11_resize Vyr sovicky_pa_09_resize

Výr skalný, alebo z latinčiny „Bubo bubo“ je stály vták. Obýva najmä lesné komplexy, staré zárasty a skalnaté biotopy. Hniezdi prevažne v zrúcaninách, v dutých starých stromoch, vo výklenkoch skál, v opustených kameňolomoch, alebo obsadzuje hniezda iných vtákov. Hniezdi od nížin (cca 200 m) až do stredných výšok (1 000 – 1 500 m). V mesiaci marec až apríl znáša samička výra 2 – 3 biele vajíčka o veľkosti 60×49 mm. Inkubačný čas je 33 – 36 dní. Samotná výchova mláďat v hniezde trvá 35 dní. Živí sa prevažne stavovcami (cicavce, vtáky, atď.).

Pretože sa živí aj užitočnými a hospodársky významnými druhmi cicavcov a vtákov, ako sú napr. zajace a bažanty, z poľovníckeho hľadiska sa pokladá skôr za škodlivého. Na druhej strane je užitočný pre poľnohospodárstvo, lebo rovnako ničí škodlivé druhy ako sú sysle, škrečky, hraboše a pod.. Tento druh je označovaný ako chránený, pre jeho celkový úbytok a ohrozenosť v európskom meradle.

VÝR SKALNÝ na Slovensku 

Na Slovensku sa vyskytuje po celom území. Môžeme si ho napríklad pozrieť v zoologickej záhrade v Bojniciach, kde majú úctyhodných 8 kusov jedincov. Vcelku je tento druh vzácny, v posledných rokoch však badať určitú stabilizáciu v počte hniezdiacich párov.

 Na Sokoliarskom dvore ASTUR, Hrad Červený Kameň máme z tohto druhu párik výrov. Matka pochádza z Rakúskeho odchovu a otec zase z Českého odchovu. Úžasne si sadli a každý rok majú aj tri znášky. Odchovali spolu už 22 mladých. Aj práve v tomto období, začiatkom novembra začali znášať a majú už 4 vajíčka. Podľa toho ako zasadli predpokladáme, že sa mláďatá budú liahnuť priamo na Vianoce. Dostaneme tak krásny darček pod stromček. Uvedené fotografie sú z roku 2013 z mesiaca december a mláďatá sa začali liahnuť priamo na Nový rok 2014.   Výr skalný dosahuje váhu od cca 1700g do cca 3500g , hniezdi na skalných plošinách, na zemi a aj na stromoch. Spravidla znáša v prírode 2 až 3 vajíčka raz do roka. Dokáže veľmi potichu lietať, čo využíva pri prepadávaní koristi.  Z minulosti: Voľakedy sa deti strašili že príde BUBO a zoberie ťa. Vzniklo to z toho, že keď za šera preletel výr nad dedinou, tak naozaj vyzeral ako strašidlo.   

autor: Anton Moravčík
foto: autor
foto titulka: archív

KONIEC_CLANKU

Tags: