LOVEC | Z našich lesov
7801
post-template-default,single,single-post,postid-7801,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.2,vertical_menu_enabled, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,big_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive

Z našich lesov


Kačica divá alebo kačica veľká (lat. Anas platyrhynchos) je zúbkozobec z čeľade kačicovitých (Anatidae). U nás, ale aj v zahraničí je to najrozšírenejší druh kačice. Nájsť ju môžeme takmer na celej severnej pologuli, od Európy cez Áziu až po Severnú Ameriku. Dovezená bola aj na Nový Zéland, kde sa skrížila s domácou Anas superciliosa. Jej výskyt je pomerne bežný aj v osídlených oblastiach a mestách, kde sa často kríži s domácou kačicou a máva iné sfarbenie. Je to najrozšírenejšia kačica Európy a hniezdi aj vo väčších nadmorských výškach aj nad 2000 m.

TITULKA_09_2016


Opis

Hmotnosť dospelého jedinca sa pohybuje od 850 až do 1400 gramov pri dĺžke tela 51–62 cm a rozpätí krídel až 98 cm. Pri lete vyvinie pomerne veľkú rýchlosť až 110 km/h

Káčer je sivo-hnedej farby v chrbtovej časti sfarbený viac do hneda a s tmavšou časťou pod a nad chvostom. Sfarbenie hlavy je nádherné kovovo-zelené s bielym lemom na krku. Zadný okraj krídla je taktiež kovovo-zelené s bielym lemovaním . Konce chvosta sú kučeravé. V období medzi mesiacmi júl a august sa sfarbenie samčeka značne podobá sfarbeniu samičky. Sfarbenie zobáka je u samčeka pomerne výrazné žlté a u samičky naopak pomerne nevýrazné hnedo-sivé.

duck-1259169 duck-1380109

duck-1570712 animal-200823 ducks-645083

Výskyt a stav populácie divých kačíc na Slovensku

U nás je to jeden z najrozšírenejších hniezdiacich a aj zimujúcich druhov operencov. Hniezdiská sa našli dokonca aj na Nižnom Temnosmrečinskom plese v nadmorskej výške 1 677 m a pri Veľkom Roháčskom plese 1 562 m n. m. Počet hniezdiacich párov sa odhaduje približne na 12 000 – 20 000, pričom zimujúcich jedincov je až 60 000 – 120 000. Počty jedincov populácie a aj plocha na ktorom sa vyskytuje sú stabilné pri zmenách maximálne do 20 %.

duck-1463317 ducks-1114846 duck-1386067

Biotop

Kačica divá hniezdi na brehoch, s hustejším porastom vegetácie, potokov, riek, jazier či  močiarov. Počas migrácie obľubujú skôr veľké otvorené vodné plochy.

duck-1428087 duck-1226001 duck-1502213 duck-1236493

Rozmnožovanie

Obdobie párenia je na jar a podlieha zložitému rituálu. Kačice divé si stavajú hniezdo z rastlín na brežnom násype. V znáške je 7–11 vajec, vo výnimočnom prípade viac, na ktorých sedí samička. Inkubačná doba je 25 až 28 dní. Vaječným zubom si kačiatko vyďobe dierku v hrubej vápenatej škrupine a keď sa dostane von, zostáva vyčerpané ležať. Mláďatá kačíc sa liahnu veľmi dobre vyvinuté, keď načerpajú silu takmer hneď opúšťajú hniezdo a od začiatku vedia plávať. Pre malé kačiatka je dôležitá prvá interakcia s matkou, pretože automaticky bežia za tým, koho vidia po vyliahnutí ako prvého. U druhov živočíchov, ktoré sa o mláďatá starajú, je táto forma interakcie učenia a vrodeného správania veľmi dôležitou súčasťou rozmnožovacieho cyklu. Odlišuje sa predovšetkým dvoma zvláštnosťami od iných druhov učenia: po prvé – je nevratné a po druhé – učenie je obmedzené na citlivú fázu (kritickú periódu). Po ôsmich týždňoch sú kačice schopné letu. Kačica dohliada na mláďatá zhruba 50 až 60 dní.

family-829133 chicks-1528296 mallard-ducklings-938666 mallard-ducklings-940513

Potrava

Divá kačica je prevažne bylinožravá. Obľubuje semená rastlín, rôzne plody, zelené vodné a pobrežné rastliny. Nepohrdne ani hmyzom, mäkkýšmi, larvami, malými rakmi, žubrienkami, ikrami, malými rybkami, žabami, červíkmi, a dokonca ani myšami. V jesennom období žerie aj žalude a iné orechy. Ľudia ju pomerne často prikrmujú chlebom, ale aj rôznym kuchynským odpadom.

duck-and-fish-1272679

duck-1085536

Za potravou sa často ponára v plytkých pobrežných vodách, pričom jej chvost trčí z vody. Zobák je na okraji jemne vrúbkovaný čo je ideálne pri preceďovaní potravy od vody.

Spracoval: Redakcia 
Foto: archív


 

Tags: